Asezare geografica :

  In partea de N-V a Romaniei , in judetul Bihor , la o distanta de 8 Km de municipiul Oradea , in zona de contact a dealurilor Vestice cu Campia de Vest la o altitudine de 140 de metri .


  Caile de acces

  Sunt in principal cele ce leaga municipiul Oradea de celelalte orase ale tarii :
Calea ferata Bucuresti – Oradea si drumul european Bucuresti – Cluj – Oradea

   
         


Relief

Relieful predominant este dat de caracterul de contact intre deal si campie , fiind un relief cu altitudini reduse , media fiind de 140 de metrii .Clima

Este de tip temperat – continental moderat de ses si coline , cu ierni blande si veri calduroase.
Temperatura medie anuala atinge valori de +10 grade Celsius , in timp ce temperatura lunilor caracteristice este de –2.6 grade Celsius in luna Ianuarie si de +19.3 grade Celsius in luna August . Regimul anual al precipitatiilor este influentat de pozitia geografica a zonei , dar si de anii ploiosi sau secetosi . Valoarea medie multianuala inregistreaza valori cuprinse intre 550 si 600 mm / mp / an .Hidrografia , flora si fauna

Zona renumita pentru apele geotermale , a carei temperatura atinge 67-90 grade Celsius si datorita lacurilor cu apa geotermala unde se pastreaza o specie rara de lotus termal ( Nymphaea lotus varietatea thermalis ) cunoscuta si sub denumirea populara de “drete” . Iar flora este reprezentata prin padurile de foioase si fauna specifica zonei de padure si stepa : caprioare , mistreti , iepuri si fazani .
Lumea pasarilor este reprezentata de vrabie , ciocanitoare , ciocarlie , turturica si cuc , iar in apele lacurilor se intalneste o specie endemica de melc ( Melanopsis pareyssis ) si o subspecie endemica de peste rosioara de apa calda ( Scardinius racovitzi ) , ambele ocrotite in cadrul rezervatiei .