Pestera Ursilor   Este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta.

Programul de vizitare este Marti - Duminica intre orele: 10.00-17.00, Luni - inchis ;

  Tarif / persoana 20 RON / adult
Tarif / persoana 10 RON / copil
Tarif - fotografii 15 RON;
Tarif - filmari 25 RON

   
         


  In sala de receptie este amenajat un stand cu vanzare obiecte de artizanat si un bar cu o capacitate de 40 de locuri in interior si 80 in exterior ;

Īn imperiul rece al beznei, apa este de milenii artizanul unei vesnicii fragile. Ceea ce natura s-a trudit sa faureasca īn milioane de ani, o māna ignoranta sau un picior neatent poate strivi īntr-o clipa. Iata de ce adāncul īsi tine ferecate podoabele de privirile oamenilor.

Doar celor care au o tenacitate deosebita si agilitate īn a se strecura printre peretii de stānca si mai ales celor ce dovedesc un respect profund fata de operele naturii, pesterile īsi ridica voalul de tacere si-si lasa spre contemplare splendoarea daltuita īn calcar.

Muzeu si necropola deopotriva, PESTERA URSILOR de la Chiscau nu īnceteaza sa uimeasca atāt ochiul neavizat al calatorului cāt si pe cel documentat al omului de stiinta

Descoperita accidental īn toamna anului 1975 printr-o explozie provocata īn timpul lucrarilor la cariera de marmura de la Chiscau, Pestera Ursilor a fost amenajata si intra īn circuitul turistic īn 1980. Primul om care a intrat īn pestera a fost minerul Curta Traian, prima explorare a pesterii fiind facuta de clubul de speologie din Stei. Apoi pestera a fost complet studiata de Muzeul Tarii Crisurilor, Oradea si de Institutul de Speologie din Cluj Napoca.

Motiv de admiratie continua, aceasta pestera impresioneaza atāt prin dimensiunile sale (aproximativ 1,5 km.) cāt si prin aglomeratia si varietatea formelor si formatiunilor carstice precum si prin densitatea unica īn Romānia a resturilo fosile ale ursului de pestera(Ursus Spelaeus), considerat a fi disparut īn urma cu 15-20 000 de ani.Unicat, de asemenea, este si scheletul ursului de caverna in situ, pastrat īntr-o perfecta conexiune anatomica.

Pestera este structurata pe doua nivele: unul superior, cu o lungime totala de 847 de metri, amenajat pentru incursiunea turistica si unul inferior, de 700 de metri neamenajat, fiind declarat rezervatie stiintifica. Etajul superior se compune din trei mari galerii: Galeria Ursilor, bogata īn formatiuni scheletice ale ursului de pestera, Galeria Racovita si Galeria Lumānarilor. Mastodontul, Racheta cosmica, Lacul cu nuferi, Ursul din tavan, Palatele fermecate, Casuta piticilor, Vrajitoarea, Altarul de biserica sunt doar cāteva dintre denumirile simbolice pe care mintea umana le-a generat pornind de la asemanarile izbitoare cu obiecte din realitate.

Ochiurile limpezi de apa strajuite de centuri de calcar, denumite gururi, dubleaza spectacolul impresionant al formatiunilor calcaroase, ca īntr-un joc al oglinzilor.

Intrarea īn pestera se face printr-un pavilion prevazut cu usi duble pentru prezervarea microclimatului pesterii, la altitudinea de 482 de metri, iar iesirea , printr-o fascinanta Galerie a lumānarilor, urmata de sala Sfatul Batranilor.